Stinkende vaat zoals glazen en bestek, zelfs nadat ze net gewassen zijn, is een veel gehoorde klacht. Of men de afwas nu met de hand doet, of dat er gebruik wordt gemaakt van een vaatwasser, blijft het probleem voorkomen.
De geur die achterblijft op de glazen of bestek wordt vaak omschreven als muf, rotte vis, natte hond of meer van dergelijke benamingen.
De oorzaak van stinkende vaat kan van alles zijn, van een verkeerd afwasmiddel tot een defecte afwasmachine of simpelweg het gehaast en slecht afwassen.
Hoe dan ook, niemand vindt het fris om met stinkend bestek te eten of uit muffe glazen te drinken. Maar gelukkig hoeft dat ook niet. Met de tips uit dit artikel zorg je ervoor dat je afwas schoon en fris blijft ruiken.


Waar komt de stank in glazen of bestek vandaan?
Kort gezegd wordt de stank in glazen, bestek en de meeste andere objecten veroorzaakt door bacteriën. Dat klinkt een beetje gek, want waarom zou een glas of ander vaat dan na het schoonmaken nog stinken?
Dat is een ingewikkeld verhaal, maar zal ik zo eenvoudig mogelijk uitleggen. Doordat kraanwater relatief hard is, kunnen er microscopisch kleine deeltjes op je glas achterblijven na het wassen. Die grove deeltjes vangen bacteriën en andere stankverwekkers op en die gaan zich daar vermenigvuldigen en stinken.
Vroeger zat er fosfaat in wasmiddelen waardoor dit proces werd voorkomen. Het fosfaat in de wasmiddelen verzachtte het water waardoor dit probleem niet bestond doordat het water en de zeep volledig van de vaat afspoelde en er geen sprake meer was van microscopische restjes die van alles opvingen.
We zijn van fosfaten in afwasmiddel afgestapt omdat deze algengroei in de natuur beïnvloedde en daarmee niet ecologisch verantwoord was.
Het probleem van stinkende glazen of bestek zit in het afwasmiddel
Het afwasmiddel dat je gebruikt om glazen te wassen is van groot belang. Je kan dat vaak zelf ook zien wanneer je nieuwe glazen koopt. Hoe vaker je die glazen wast, hoe doffer ze worden. En dat komt niet door het gebruik of schade, het komt alleen door het wassen.
Gelukkig is hier iets op bedacht: fosfonaten. Fosfonaten zitten tot maximaal 5% in zeep en andere afwasmiddelen en zorgen voor het verzachten van het water. Ze werken niet even goed als fosfaten, maar brengen niet de risico’s voor de natuur met zich mee.
Al met al kan je stellen dat hoe hoger de concentratie fosfonaten in je afwasmiddel, hoe minder je van stank last zal hebben. Maar het harde water is niet het enig probleem…
Afwasmiddel voor de vaatwasser is een veel voorkomend oorzaak
Afwasmiddel voor de vaatwasser, of het nu vloeibaar is of als tablet, is een veel voorkomend oorzaak van stank in glazen, bestek en ander vaat. Dat heeft vooral te maken met de toevoegingen om het afwassen in de vaatwasser makkelijker te maken.
Je hebt toevoegingen die ervoor zorgen dat de vaat sneller droogt doordat het water er makkelijker af kan. Er zijn toevoegingen die de vaat er “stralender” uit laat zien. En nog veel meer!
Maar deze middelen werken allemaal op dezelfde manier: ze laten een laagje achter op je glazen, bestek en andere vaat. Het grote nadeel daarbij is, is dat dat dat laagje -wanneer je het onder een microscoop legt- vele malen grover is dan een glas of een vork.
Ook hierbij heb je dus weer het probleem dat een dergelijk laagje bacteriën op kan vangen en na verloop van tijd gaat stinken – nog voordat je het gebruikt hebt!
Tip! Ervaringen van andere gebruikers zeggen vaak nog het meest over een product. Klik hier om de recensies van diverse vaatwasmiddelen op bol.com te bekijken of kies direct onderstaande hygiënische topper:


Vocht, warmte en stank
Het hele proces van het afwassen, of je dat nu met de hand doet of in de vaatwasmachine, werkt bacteriegroei -en daarmee stank- zeer in de hand: Er wordt gebruik gemaakt van vocht, warmte en daarna plaats je je “schone” vaat in een donkere ruimte als de kast of een lade.
Als er een omgeving is waar bacteriën goed in gedijen, dan is dat wel een natte, warme en donkere omgeving!
Dus niet alleen het wassen zelf is van belang, maar ook hoe droog de vaat is en wat de temperatuur is.
Was je met de hand af? Droog de vaat goed, zet het in de kast en laat de deur of lade nog even open.
Maak je gebruik van een vaatwasser? Laat de vaatwasser open staan met de lade eruit totdat de vaat helemaal droog is en kamertemperatuur heeft.
Zet nooit natte of vochtige borden, bestek of glazen terug! Daarmee werk je alleen maar stank en nare geurtjes in de hand.
Hoe zorg je ervoor dat glazen en bestek weer lekker fris ruiken?
Of je nu je glazen en bestek met de hand afwast, of in de vaatwasser doet, het moet zeker mogelijk zijn om van de vieze geur af te komen.
Het afwasmiddel
Ik heb hierboven uit het belang van een goed afwasmiddel uitgelegd. Kies er een met fosfonaten als ingrediënt. 5% is de hoogst mogelijke hoeveelheid, dus als de stank voor jou echt een probleem is, dan doe je er goed aan een afwasmiddel met 5% fosfonaten te kiezen.
Dit advies geldt voor zowel handafwas als afwas in de vaatwasser.
Tip! Vergelijk vaatwasmiddelen op bol.com door hier te klikken. Wil je zeker zijn van een goede? Kies dan onderstaande vaatwasmiddel met uitstekende recensies:
Met de hand afwassen
Er zijn veel manieren om met de hand de afwas te doen: je hebt met die een teiltje gebruiken, mensen die met een lopende kraan afwassen, mensen die de afwas eerst inzepen en dan pas afspoelen en ga zo maar door.
De allerbeste manier om van de stank af te komen wanneer je met de hand afwast, is echter het gebruik van een teiltje. In het teiltje maak je je sopje met een beetje afwasmiddel en daar doe je wat azijn in.
Azijn doodt niet alleen bacteriën, het zorgt er ook voor dat stank veroorzakende stoffen zich niet aan je glazen of bestek kunnen hechten.
De truc met azijn is om zoveel mogelijk te gebruiken zonder dat de afwas naar azijn gaat ruiken, dat kan dus even puzzelen zijn en licht voornamelijk aan je wasmiddel en de grootte van je teil.
In de vaatwasser
Hierbij geldt hetzelfde advies als wanneer je met de hand afwast: maak gebruik van azijn.
Bij een vaatwasser kan dat in sommige gevallen lastig zijn. Is er een compartiment waar je de azijn in kan doen, dan is het makkelijk, maar dat is niet altijd het geval.
Wat je dan kan doen, is de vaatwasser aanzetten en ongeveer halverwege het wasprogramma de deur openen en twee kopjes azijn naar binnen gieten. Je behaalt daarmee ongeveer hetzelfde effect als bij de handafwas.
Tip! Maak je vaatwasser ook regelmatig schoon. Daarvoor raad ik de Finish Machine Reiniger (link naar bol.com) van harte aan. Dit gaat stank en nare geurtjes in bestek, borden en glazen veroorzaakt door je vaatwasser tegen.
Drogen en temperatuur
Het goed drogen van de vaat en de temperatuur ervan is erg belangrijk om stank en nare geurtjes tegen te gaan. In het kort: laat de vaat altijd goed drogen en op kamertemperatuur komen voordat je het wegzet.
Bij de vaatwasser is het gemakkelijk: doe nadat de vaatwasser is gestopt de deur open en trek de roosters naar buiten. Wacht totdat je vaat weer op kamertemperatuur is en eventueel extra vocht is verdampt. Zet het dan pas weg.
Voor het met de hand afwassen, is het vooral een kwestie van goed afdrogen wanneer je klaar bent met wassen.
Heb je eenmaal je vaat weg gezet, laat dan de deur of de lade nog even een kwartiertje open staan. Altijd goed voor de laatste paar druppels vocht!
Natuurlijke oplossingen tegen stinkende glazen en ander vaat
Er zijn een aantal huismiddelen tegen stinkende glazen en bestek die veelvuldig worden geprezen. Ben je op zoek naar een natuurlijke of doe-het-zelf oplossing, dan zou je deze eens kunnen proberen!
Laat in de reacties een berichtje achter als je er een hebt geprobeerd, want ik ben ze nog niet allemaal langs geweest!
- Laat je stinkend bestek in wat water met koffiedrab weken.
- Leg wat kaneelstokjes in je kasten met je glazen of je laden met bestek om ze een lekkere geur te geven.
- Doe een kneepje citroensap in je vaatwasser of op je spons.
- Laat bestek en glazen in water met bakingsoda weken om zo nare geurtjes op te nemen.


Heb jij ervaring met stank in glazen en bestek?
Met de tips, trucs en methoden in dit artikel om van stank in je glazen en bestek af te komen, moet het je zeker lukken. Maar uiteraard zijn er nog veel meer manieren om deze klus te klaren!
Heb jij nog meer goede tips, of heb je een van de tips hierboven gebruikt, laat dan hieronder in de reacties een berichtje achter en deel je ervaringen met andere lezers van deze blog.
Mocht je juist nog vragen hebben over het bestrijden van stank en nare luchtjes in je glazen en andere vaat, stel die dan hieronder en ik doe mijn best om je verder te helpen!
11 gedachten over “Glazen en bestek stinken na de afwas: hoe los je dat op?”
Eerste artikel over stinkende vaat dat een beetje hout snijdt. De meesten hebben geen idee en trappen een hoop open deuren in. Er is echt wat aan de hand met die natte honden lucht. Als je een gevoelige neus hebt ruik je een bord op een halve meter afstand al. Zelfs met nieuwe vaatwasser niet minder geworden. Het is plausibel dat het door wasmiddeltoevoegingen komt. De vaat voelt ook glibberig, waarschijnlijk door dat glansspul. Ik ga dus een ander wasmiddel proberen, geen glansspoel meer en azijn toevoegen. P.S.: Ik heb ooit ontdekt dat als kinderen aan een glazen tafel brood met smeerworst eten en je dan de tafel schoonmaakt met glassex, het enorm naar natte honden stinkt. Zelfde geur.
Beste Werner,
Hartelijk dank voor het mooie compliment! Hopelijk doet een andere wasmiddel wel wat het moet doen!
Groetjes,
Peter
Beste,
Ik heb een nieuse vaatwasser, en elke keer ruiken mijn glazen muf, precies of ik heb ze in een rivier afgewassen.. de filter is prober, ik neem altijd een lang programma op 70 grasen, n de vaatwasser zelf is proper van binnen. Ik gebruik dan geregeld finish machienereiniger, maar na 3 keer afwassen is de stank al terug..
Ik kan elke keer mijn glazen nadien nog zens met de hand afwassen op de stank te verwijderen.. help me aub.
Beste Ezia,
Dat klinkt niet best! Ik denk dat er met je filter of je reiniger niets mis is. Probeer een ander, beter(?), afwasmiddel. Eentje zonder glansspoeling, glanstoevoeging of meer van dergelijke benamingen. Ik dat je daarmee succes zal hebben!
Groetjes,
Peter
Hoi Peter,
Wat raad je op dit moment aan als afwasmiddel(tabletten) zonder glansspoeling of glanstoevoegingen?
Er zijn er namelijk tegenwoordig zoveel dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Uit pure wanhoop voeg ik nu bij ELKE vaatwasserbeurt een schepje HG ‘antistank’ spul toe. Dat is de ENIGE manier om mijn vaat schoon en fris te laten ruiken. En geloof me, ik heb al van alles geprobeerd.
Hoi Raymon,
Dreft heeft bijvoorbeeld een goede afwastablet zonder dergelijke toevoegingen. Deze zit in een zilveren verpakking.
Gr,
Peter
Het ligt aan de waterleverancier en nergens anders aan.
Het probleem is landelijk.
Bij van der valk ontbeten in vlijmen en de borden stonken naar natte hond.
Casino nijmegen glas water besteld en gevraagd aan personeel om te ruiken,en ja hoor ook zij roken natte hond
Thuis ruiken aan een droog glas en niks aan de hand,daarna water erin even laten staan en weer natte hond.
Moedeloos en besloten om water te bestellen bij ah.
Wel eens gebeld met de toezichthoude maar dan krijg je allemaal smoesjes.
Wast u wel goed af ?
Is het boven ook ?
Het kan aan uw leiding liggen
Enz enz
Wat een gaaf landje is dit toch
Theo
Dag Peter,
Ook hier hetzelfde probleem, vooral van stinkende glazen in de vaatwasser.
Heel af en toe ruiken de borden naar natte hond, idd vanop een afstand zoals je vermeldt.
De glazen zelf ruiken niet naar natte hond, maar gewoon vies! Ik kan het zelf niet eens omschrijven. Ik schaam me zelfs als we bezoek hebben en we drank aanbieden…
Ik gooi geregeld azijn in mijn vaatwasser, spoel het op een heet programma, soms een lang programma van bijna 4 uren. De geur blijft.
Laatst heb ik op aanraden ‘zuiveringszout’ erbij gedaan. Dit omdat het de vieze geurtjes zou wegnemen, het blijft.
Wij hebben al zoveel vaatwastabletten van dure tot goedkope merken geprobeerd… Die van Dreft .. dan stinkt mijn vaat even hard.
Van tijd laat ik mijn glazen in de spoelbak met kokend water, azijn of zuiveringszout inweken… Het lijkt dan of de geur verminderd is, maar het blijft wel..
We zijn ten einde raad 🙂
Hallo Anja,
Wat vervelend zeg, maar wel heel herkenbaar!
De laatste tijd hoor ik hoor ik veel over eiwitten die invloed kunnen hebben op de geur. Je zou kunnen proberen om eens alle borden, bestek e.d. die met eiwitten (vlees, vis, ei, etc.) in aan aanraking zijn geweest met de hand af te wassen en de rest met de vaatwasser. Als dat de geur doet verminderen, dan heb je het probleem gevonden. Je zou het dan eens kunnen proberen met wat “zuur” voor bij het wassen: azijn of citroen.
Succes en groetjes,
Peter
Hallo allemaal.
Toen ik nog een vaatwasser had, ik ben nu verhuisd en was weer met de hand af, toen rook de vaat ook erg naar natte hondenlucht. Van alles geprobeerd, vaatwasser goed schoongehouden, filter etc, de vaat nog een extra naspoelbeurt geven, niets hielp. Zelfs een nieuwe vaatwasser niet.
Ik heb gemerkt dat de stank door eiwitten veroorzaakt wordt. Dus bijv als je pannenkoeken hebt gegeten, de borden, de beslagbak, en alles waar rauw vlees op gelegen heeft, bijv bord waar je gehakt mee aanmaakt, alles waar ei in zit, maar ook rauwe kip of rauwe vis, tonijn, omelet, maar ook bijv smeerworst, paté Kortom, alles waar veel eiwit in zit. Waarschijnlijk verbindt het eiwit zich aan het afwasmiddel, hoge temperatuur en zo ontstaan bacterien die voor de stank zorgen, denk ik.
Dus, ik deed alles waar dierlijk eiwit op had gelegen niet in de vaatwasser en ja hoor, geen luchtjes meer. Melkbekers en yoghurtbakjes, borden waarop gebraden vlees had gelegen ging wel goed. Het ging vooral om overal waar eieren in gezeten had, rauw vlees of kip. Oja, en ook bouillon, zit ook veel eiwit in. Die waste ik met de hand af, naspoelen en onmiddellijk heel goed drogen met een schone theedoek.
Met de hand afwassen kan dus ook deze lucht veroorzaken, als je eerst begint met alles waar eiwitten op gelegen hebben en daarna de glazen ,dan gaan de glazen ook stinken. Belangrijk is ook de schone theedoek.
Heel verhaal, maar het heeft ook jaren geduurd voor ik erachter kwam wat de stank veroorzaakte.
Hoi Iris,
Dank hiervoor! Heel interessant, ik ga het zelf ook eens op deze manier proberen en kijken of er een verschil te merken is.
Ik moet zeggen dat het mij (nog) niet is opgevallen dat hetgeen er gegeten werd veel invloed had op de geur na afloop van het wassen. Uiteraard voor het wassen met zaken als een visje of iets dergelijks, maar naar mijn idee had dat weinig invloed op het eindresultaat. Ik ga het eens proberen!
Dank!
Groetjes,
Peter