We kennen het allemaal: je komt binnen na een fikse regenbui, hangt je jas op en na een tijdje begint die typische stank van een natte jas je op te vallen. Je kent het wel, die muffe lucht van natte hond.
Je vraagt je wellicht af waarom een jas juist na de regen gaat stinken en wellicht belangrijker: wat kan je aan een stinkende jas doen? Nou, heel veel! En daar gaat dit artikel over.
Zoals bijna altijd het geval is bij stank, zijn de veroorzakers ervan bacteriën. En deze bacteriën houden nu eenmaal van een vochtige omgeving. Ze gedijen daar het beste en kunnen zich er goed in voortplanten. Met stank tot gevolg.
Wie van de geur van de stinkende geur nadat zijn jas nat is geworden af wil komen, moet er dan ook kort gezegd voor zorgen dat de bacteriën in de jas gedood worden en de jas in het vervolg goed droog blijft.
En hoe dat allemaal precies zit lees je verderop in dit artikel. Regelmatig last van een stinkende jas na de regen? Lees dan maar snel verder!
Waarom stinkt mijn jas nadat deze in de regen nat is geworden?
In principe spelen er drie belangrijke zaken mee om te begrijpen waarom een jas gaat stinken nadat deze in de regen nat is geworden:
- Hoe absorberend de jas is
- Wat er allemaal mee het regenwater op je jas terecht komt
- Hoe vuil je jas al is
Hoe dat precies zit, lees je per onderdeel hieronder.
Hoe absorberend is je jas?
Bacteriën en schimmels zijn de twee grootste stank veroorzakers. Wanneer jij last hebt van een stinkende jas, dan kan je er donder op zeggen dat dat door een (of beide) van deze gevallen komt.
Maar die zitten er niet zomaar, ze hebben vocht nodig. En het liefst een beetje warmte. Wanneer het regent en jij een warme jas aan hebt, dan voelen ze zich het beste, planten ze zich razendsnel voort en dan zit jij met een stinkende jas.
Maar goed, hoe absorberender je jas, hoe erger die bacteriën en schimmels blijven plakken en hoe meer jij na de regen van een stinkende jas last zal hebben.
Vooral jassen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen hebben hier last van. Denk aan Katoen of wol. Die zijn vele malen absorberender dan kunststof jassen en kunnen dan ook sneller gaan stinken.
Wat komt er met het regenwater mee op je jas?
Regenwater is nooit helemaal zuiver. Onderweg naar beneden neemt het van alles mee, zoals afvalstoffen en stank vanuit de lucht. Misschien is het regendruppeltje dat op je jas terecht kwam wel eerst ergens vanaf gerold?
Hoe dan ook, de regen neemt van alles mee dat in jouw jas terecht komt. Het is al erg genoeg dat het water op zich die schimmels en bacteriën van een goede leefomgeving voorzien, maar nu komt er nog eens ander vuil mee op je jas.
Hoe vuil is je jas
Ach, een beetje regen kan op zich geen kwaad, maar wanneer deze met viezigheid in contact komt, dan is het hek van de dam. Jouw jas gaat na de regen dan al gauw stinken.
Maar “viezigheid” is misschien een iets te sterk woord. Want de bacteriën op je huid, dode huidcellen zelf, lichaamshaar, hoofdhaar en nog veel meer zaken die je bij je hebt kunnen -samen met vocht in de vorm van regen- voor stank gaan zorgen.
Kortom
Het is dus niet het regenwater op zich dat jouw jas laat stinken. Het zijn de bacteriën waar dat water mee in aanraking komt en wat het allemaal meeneemt. En daarbij: hoe absorberender je jas, hoe erger en hoe langer je jas na een regenbui zal stinken.
Hoe haal je die stinkende geur van regen uit je jas?
Nu je precies weet waar die “stinkendejassengeur” vandaan komt, lees je hieronder wat je eraan kan doen om er vanaf te komen. Want stinkt je jas eenmaal, dan haat die geur er niet vanzelf uit.
De bedoeling is om het stank veroorzakende vuil op je jas schoon te maken, zodat bacteriën en schimmels geen kans meer krijgen wanneer je jas door de regen nat wordt. Dat gaat in twee stappen: op de juiste manier wassen en op de juiste manier drogen.
Wat heb je nodig?
- Azijn, doodgewoon natuurazijn die je in de supermarkt kan kopen
- Een hygiënische was toevoeging, zoals die van Dettol
Doe je jas binnenstebuiten in de wasmachine. Stel je wasmachine in op de manier zoals je dat normaalgesproken zou doen en gebruik daarbij ook je reguliere afwasmiddel, wat dat betreft heb je niets speciaals nodig.
Gebruik zeker geen wasverzachter. Een wasverzachter geeft na het wassen even een lekkere geur, maar maakt het op de lange termijn juist makkelijker dat je jas gaat stinken. Dat komt omdat bacteriën zich erg makkelijk kunnen hechten aan de stofjes in de wasverzachter. Niet gebruiken dus!
Voordat je de wasmachine aanzet, voeg je ongeveer 250 ml azijn toe aan de was. Dat mag via het bakje of rechtstreeks in de trommel. Azijn is een natuurlijk antibacterieel en antischimmel middel dat door middel van het zuur deze stank veroorzakers uitschakelt.
Daarnaast maak je gebruik van een hygiënische was toevoeging. Ook deze middelen zijn bestemd om bacteriën te doden, stank tegen te gaan en vlekken op te lossen. Vooral die van Dettol is bijzonder goed!
Als laatste stap is het drogen erg belangrijk. Nadat de was klaar is, hang je je jas het liefst buiten in de zon op te drogen. Geen zon? Geen probleem, maar liever wel buien. Is dat vanwege regen of iets anders niet mogelijk? Dan maar binnen.
Wat je ook doet, doe je jas zeker niet in de droger. Dat is niet goed voor je jas en al helemaal niet goed tegen stank.
Wanneer je jas helemaal door en door droog is, kan je weer met je jas aan naar buiten. En de volgende keer dat je met deze jas aan in een regenbui terecht komt, zal je zien dat je jas niet zal gaan stinken.
Herhaal dit proces eens in de maand om ervoor te zorgen dat je jas langdurig fris blijft ruiken – ook nadat deze in de regen nat is geworden.
Hoe zit dat met een regenjas?
Een regenjas is ervoor gemaakt om nat te worden. Maar dat wil niet zeggen dat je jas niet gaat stinken. Ook een regenjas moet je regelmatig verzorgen om stank en nare geurtjes te voorkomen.
Wel kan dan iets sneller en iets makkelijker dan met een reguliere jas. Een regenjas absorbeert immers niet en is er speciaal voor gemaakt om in de regen op pad te gaan (en daarna niet stinkend terug te komen!).
Ben je met je regenjas aan in de regen terecht gekomen? Verzorg je jas als volgt om ervoor te zorgen dat deze nooit meer gaat stinken:
- Ga met je natte regenjas naar de douche en spoel deze zowel van binnen als van buiten goed af.
- Schudt je jas aan weerszijden zo droog mogelijk.
- Hang je jas (het liefst buiten of in de douche) op om te drogen.
- Je jas is weer klaar voor gebruik
Stinkt je regenjas eenmaal door de regen, dan kan je deze precies zoals hierboven omschreven bij een reguliere jas schoonmaken. Maar heb je geen tijd of zin om heel dat proces te doorlopen, dan is dit een goede manier:
- Vul een teiltje voor de helft met water.
- Voeg er een dopje hygiënische was toevoeging aan toe (Klik hier voor de wastoevoeging van Dettol op bol.com)
- Voeg een flinke beker (+/- 250ml) azijn toe
- Plaats je regenjas in de emmer en dompel deze helemaal onder
- Laat je regenjas een avondje weken
- Schudt de jas af en hang deze op om te drogen
Na deze behandeling zal je regenjas weer wat weekjes mee moeten gaan zonder dat hij door de regen gaat stinken!
Tips voor het fris houden van je jas
Bij het wassen van je jas, en eigenlijk alle kleding, is het verstandig om deze binnenstebuiten te keren. De binnenkant is immers de kant die het meest met je lichaam in contact komt.
Aan de lucht drogen is altijd beter dan de droger. Een warme, vochtige en donkere droger is een ideale broedplaats voor bacteriën.
Was kleding altijd zo snel mogelijk nadat je het gedragen hebt. Is dat niet mogelijk? Hang het dan even op in plaats van in de wasmand smijten. Dat geldt des te meer voor een jas.
Gooi nooit vochtige kleding in de wasmand. Ook altijd eerst even laten drogen.
Vermijd het gebruik van een wasverzachter, maar was wel met een hygiënische wastoevoeging zoals die van Dettol.
Ook na het schoonmaken is het belangrijk om je jas of andere kleding goed te laten drogenm
Jouw ervaringen met een stinkende jas na de regen
Een stinkende jas na de regen zal niemand vreemd zijn. De grote boosdoener is het in contact komen van bacteriën met vocht.
Aan de hand van de tips en trucs in dit artikel moet het je lukken om een jas die door de regen is gaan stinken weer lekker fris en schoon te krijgen en om daarna zo met je jas om te gaan dat je de stank blijvend kan voorkomen.
Heb jij nog een goede tip voor ons of weet jij een betere manier om stinkende jas schoon te maken? Deel je ervaringen hieronder in de reacties door een berichtje achter te laten.
Ook wanneer je vragen hebt over het opfrissen van een jas die door de regen is gaan stinken, kan je die hieronder kwijt. Ik beantwoord je vragen graag!