Een stinkend toiletpot: wat kan je daar aan doen?

Deel dit bericht op Pinterest:

Een stinkend toiletpot wat kan je daar aan doen

Een stinkend toiletpot is zo vreemd nog niet. Hoe goed je de pot ook schoonmaakt, na verloop van tijd gaat deze vanzelf stinken. Het goed bijhouden van de schoonmaak in “het kleine kamertje” is voor de meeste mensen voldoende om van de stank af te komen.

Wel is het hebben van een stinkend toiletpot problematisch wanneer deze ook na een goede schoonmaak blijft stinken, of kort na een schoonmaakbeurt gelijk weer smerig ruikt. Gelukkig is daar in de meeste gevallen veel aan te doen zonder een loodgieter in te hoeven schakelen.

Hieronder lees je de voornaamste oorzaken en oplossingen van een stinkend toiletpot. De informatie in de artikel is ook prima te gebruiken voor mensen die niet zo handig zijn, dus iedereen zou ermee aan de slag moeten kunnen!

Veel leesplezier toegewenst en eventuele vragen of opmerkingen kun je onderaan dit artikel in de reacties kwijt.

Pinterest Een stinkend toiletpot wat kan je daar aan doen

Niet goed schoongemaakt!

Voor de meeste mensen is het schoonmaken van het toiletpot onderdeel van de reguliere schoonmaak. Maar wanneer dat toch niet voldoende is om je toiletpot langdurig schoon, en fris te houden, dan is het goed om even te kijken of je niet vaker of beter schoon moet maken.

Wat schoonmaakmiddelen betreft is er voor de toiletpot eigenlijk niets beters dan doodgewoon bleekmiddel. Bleek doodt bacteriën en andere stankverwekkers vrijwel direct en is voor de toiletpot -zowel aan de binnenkant als de buitenkant- het beste om te gebruiken.

Het is niet verstandig om allerlei verdunde, hippe schoonmaakmiddelen met lekkere geurtjes te gebruiken. Nee, gewoon regulier bleekmiddel zonder toevoegingen of andere onnodige fratsen.

Waar gaat het fout

De gemiddelde persoon lukt het eigenlijk wel om de toiletpot zelf, zowel van binnen als van buiten grondig schoon te maken. Voor de mensen die een eenvoudige stappenplan kunnen gebruiken:

  • Breng wat bleekmiddel aan op een spons of schoonmaakdoek en veeg hiermee de buitenzijde van de toiletpot schoon.
  • Maak vervolgens op dezelfde wijze de bril, de deksel, de stortbak, buizen en de rest schoon.
  • Vervolgens spuit je wat bleekmiddel in de toiletpot en schrob je die met de toiletborstel helemaal schoon.
  • Besteed daarbij extra aandacht aan de bochten in de pot waar zich vuil kan ophopen.
  • Spoel goed door.

Klaar? Nee. Eigenlijk niet.

Wat mensen namelijk vergeten is dat de toiletpot verder gaat dan allen dit deel. Na het spoelen gaat er met het water immers een hoop vuil en viezigheid mee en dat komt keer op keer met de toiletpot in aanraking. Net zoals je regelmatig de afvoer in de keuken en in badkamer met wat ontstopper moet schoonhouden, moet dat met de toiletpot ook!

Het eenvoudigst is regelmatig, ongeveer eens in de twee weken, een onderhoudsdosis gootsteenontstopper door het toilet te laten lopen. Zo reinig je makkelijk, snel en hygiënisch ook die delen van het toilet, de pot en de afvoer waar je niet gemakkelijk bij kan en die vrijwel nooit worden schoongemaakt.

Nu is het niet strikt genomen noodzakelijk om een ontstopper te gebruiken, bleekmiddel kan ook, maar mijn ervaring met ontstopper is gewoon erg goed. Ik giet nog een litertje of 2 kokend water uit de waterkoker na en ik ben klaar!

Qua ontstopper is het aan te raden om een goed middel te kiezen. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken en let daarbij een beetje op de gebruikservaringen, die zeggen het meest! Mijn aanrader is dit welbekend product:

Welk middel je ook kiest, dit is een belangrijke eerste stap om de stank blijvend uit je toiletpot te verwijderen!

Een lekker geurtje in de toiletpot

Je bent nu wellicht bang dat je wc erg steriel of naar bleekmiddel gaat ruiken, maar daar hoef je zeker niet bang voor te zijn. Is de toiletpot eenmaal goed schoon en stankvrij gemaakt, dan kan je daarna prima met een allesreiniger of ander middel naar keuze verder gaan.

Schimmel- en bacteriegroei veroorzaken stank in de toiletpot

De groei van schimmels en bacteriën in het toilet -en ja, zelfs de toiletpot- zijn een tweede ernstige reden van stank.

Het toilet of de badkamer zijn over het algemeen geen kamers die goed geventileerd worden en zijn daarnaast ook nog eens ruimtes waar grote hoeveelheden vocht in de vorm van water komt kijken. Een ideale broedplaats dus voor deze stankveroorzakers.

Wat het toiletpot betreft is het belangrijkste om goed onder de toiletrand schoon te maken. Naast de twee hierboven genoemde punten, komt hier ook nog eens een hoop ontlasting en urine tegenaan. Dat komt de geur zeker niet ten goede!

De reguliere schoongemaakt met bleekmiddel zal op zicht al ontzettend goed werken, maar het kan geen kwaad om eens in de twee weken wat extra aandacht hieraan te besteden. Als je daarbij een specifiek middel tegen schimmels gebruik, alleen onder de toiletrand en niet in combinatie met andere schoonmaakmiddelen, dan zal je gelijk het verschil merken.

Een goede tip om te weten of schimmel- en bacteriegroei de oorzaak kunnen zijn van de stank in jouw toiletpot is dat de stank een muffe geur betreft. Een beetje een geur van “natte hond”. Dat is heel kenmerkend voor schimmel.

Er is geen waterslot (meer)

Een waterslot is een mechanisme in de afvoer dat door een laagje water het rioollucht van de buitenlucht scheidt. In principe komt er een laagje water in een soort s-bocht terecht waardoor de lucht niet meer naar buiten kan.

Merk je in de toilet een sterke rioollucht, of omschrijf je de stank vanuit de pot als een “zwavellucht” of als “rotte eieren”, dan is de kans aanwezig dat dit het probleem is.

In principe is de oorzaak (en de oplossing!) eenvoudig: het waterslot moet met nieuw water worden hersteld. Dat doe je door simpelweg een paar keer door te trekken.

Eigenlijk is dit een probleem dat alleen speelt in gevallen waarbij het toilet enige tijd niet vaak gebruikt is, in het geval van een lekkage of wanneer het erg warm is en water gemakkelijk verdampt.

De stortbak stinkt omdat het vuil is

De stortbak is de bak waar het water in zit dat bij het doorspoelen wordt losgelaten om de toiletpot schoon te spoelen.

Wat je vaak ziet is dat mensen de wc en de toiletpot ontzettend goed schoonmaken, maar nooit eens naar de stortbak omkijken. En dat is best gek, want ook de stortbak is een broedplaats voor bacteriën en schimmels die bij eerdere spoeling je toiletpot in komen en daar gaan stinken.

Gelukkig is het schoonmaken van de stortbak ontzettend eenvoudig, ga als volgt te werk:

  • Houd 2 flesjes azijn (gewoon natuurazijn uit de supermarkt) bij de hand
  • Open de stortbak en spoel door
  • Nog voordat de stortbak weer volgelopen is, giet je het azijn in de stortbak
  • Laat de stortbak helemaal vollopen
  • Wacht tenminste een uur, maar het liefst een nachtje, voordat je weer doorspoelt

En voila! Je stortbak en dus je toiletpot zal ontdaan zijn van stank omdat er geen viezigheid vanuit de bak meer in terecht komt. Het verwijderen van nare geurtjes kan niet makkelijker!

De stortbak wordt niet schoongemaakt

Je hebt een verstopping!

Wellicht sta je er niet bij stil, maar je kan gemakkelijk een kleine verstopping hebben zonder dat te weten. De afvoer naar de riolering toe is vrij groot en er kan flink wat doorheen, een kleine verstopping merk je niet erg snel.Maar wat heeft dat met stank te maken? Heel simpel: als er iets de volledige doorgang verspert, dan kan er allerlei viezigheid aan blijven hangen, van ontlasting tot toiletpapier en al het andere viezigheid dat in de toiletpot door je riolering verdwijnt.

Wat is daar zo problematisch aan? Al dit opgevangen viezigheid, in combinatie met een overschot aan water, is een perfecte omgeving voor allerlei bacteriën. Deze bacteriën gaan zich voortplanten en voor je het weet heb jij een geur die vanuit je toiletpot komt zonder een logische verklaring.

De oplossing is vrij eenvoudig: maak regelmatig gebruik van een goede ontstopper en wanneer het probleem erg is, dan kan een goede ontstoppingsveer uitkomst bieden. 

Daarnaast helpt een ontstopper allerlei stankveroorzakende bacteriën en schimmels te doden. Twee vliegen in een klap! Klik hier om het aanbod aan ontstoppers op bol.com te bekijken, of kies dit krachtig product en dan weet je zeker dat je goed zit:

Onthoudt dus goed: stank vanuit de toiletpot kan prima een dieper liggend probleem hebben.

Vermoedt je een lekkage, schakel dan altijd zo snel mogelijk een loodgieter in en laat het probleem niet op z’n beloop!

Beschadiging aan de ring onder het toilet

Aan de onderzijde van het toilet zit een (vaak) rubberen ring of een kitrand dat dient om vieze geurtjes vanuit de riolering tegen te houden. Wanneer deze ring of kitrand beschadigd raakt, dan ontsnapt de rioollucht naar buiten toe en heb jij last van stank.

Het kan dan lijken alsof de stank uit je toiletpot komt, maar eigenlijk komt het van eronder. Een klein verschilletje, maar belangrijk als je het wilt gaan oplossen.

In principe is de oplossing eenvoudig: haal de oude ring of kitrand zoveel mogelijk weg. Daar kan je het beste een scherpe mes voor gebruiken. Daarna verzegel je de onderkant opnieuw door het aanbrengen van een nieuwe kitrand.

Uiteraard kan je er ook voor kiezen om een nieuwe toiletpot te komen, want als dit soort zaken het beginnen te begeven is er vaak meer aan de hand. Maar ben je nog tevreden met de pot, dan is een nieuwe kitrand een makkelijker en eenvoudige oplossing.

Beschadiging aan de ring onder het toilet

Bacterieen in de afvoer en riolering

Soms hoeft het probleem van een stinkende toiletpot geen schokkende oorzaak te hebben. Door een ophoping van bacteriën en andere micro-organismen in de afvoer en in de riolering kunnen deze in het water in je toiletpot te komen.

Door bij de reguliere schoonmaak een beetje ontstopper of een flinke scheut bleek of chloor door te spoelen, kom je een heel eind. Wanneer je de tip hierboven voor het schoonhouden van je stortbak opvolgt, dan kom je hier overigens ook een heel eind mee.

Zie deze tips dan ook vooral als een totaalplaatje en niet als een enkele actie die je uit moet voeren wanneer je toevallig een stankprobleem wilt verhelpen.

Conclusies en ervaringen met een stinkend toiletpot

Wanneer je op het toilet je behoefte moet doen, is het niet fijn om dat in de stank te moeten doen. Vaker dan niet is de toiletpot onderdeel van het probleem. Gelukkig kan je met de tips en trucs in dit artikel vrijwel alle nare geurtjes vanuit de toiletpot zelf te lijf zonder iemand in te hoeven schakelen.

Heb jij weleens last gehad van een stinkend toiletpot? Wat bleek toen de oorzaak te zijn en wat heb je gedaan om er vanaf te komen. Deel jouw ervaringen door hieronder in de reacties een berichtje achter te laten.

Ook als je vragen hebt over het verwijderen van stank in de toiletpot kan je die hieronder kwijt. Ik help je graag!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie