Een stinkend putje buiten in de tuin verhelpen: 4 effectieve oplossingen!

Deel dit bericht op Pinterest:

Een stinkend putje buiten in de tuin verhelpen 4 effectieve oplossingen! (1)

Een zonnig middagje in de tuin kan al snel afgelopen zijn wanneer je last hebt van een stinkend putje buiten. Het is een veel voorkomend probleem, maar wel eentje met nare gevolgen. Want wie wil er nu in een stinkende tuin zitten?

Gelukkig kan je zelf een heleboel doen om een stinkend putje in de tuin tegen te gaan. Stank vanuit een putje kan vele oorzaken hebben en ongeacht de oorzaak, lees je in dit artikel precies hoe je te werk moet gaan.

Stank vanuit een putje in de tuin is een eerste signaal dat er iets mis is, dat kan iets kleins zijn zoals wat rottende bladeren die niet weg kunnen, of een groter probleem zoas een lekkage.

Soms weet je niet zo goed waar je moet beginnen met het tegengaan van een stinkend putje in de tuin en dat is begrijpelijk. Lees maar snel verder en volg de tips in dit artikel om je put weer vrij van stank en nare geurtjes te krijgen.

Pinterest Een stinkend putje buiten in de tuin verhelpen 4 effectieve oplossingen!

Waarom stinkt het putje buiten?

Afhankelijk van wat het probleem is, kan je een stinkend putje op verschillende manieren oplossen. Maar helaas is het vaak niet direct duidelijk wat het probleem nu eigenlijk is. Daarom lees je hieronder de meest voorkomende oorzaken van stank vanuit een putje in de tuin.

Loop de problemen en de oorzaken een voor een langs en probeer ze uit. Is daarmee je probleem verholpen? Geweldig! Zo niet: op naar de volgende oplossing.

Snel op zoek naar een manier om van stank in in putje af te komen? Gebruik een natuurlijke ontstopper! Deze verhelpen niet alleen verstoppingen, maar doden ook de stank veroorzakende bacteriën en schimmels. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken, of ga direct voor deze zeer sterke en natuurlijke ontstopper voor in de tuin:

Waterslot werkt niet en laat stank door

De meest voorkomende oorzaak van een stinkende put buiten is dat er niet genoeg water in zit. Dat ligt een beetje aan wat voor soort put het is, want niet iedere put is rechtstreeks met het riool verbonden. Hoe dat bij jou ook zit, maakt eigenlijk niet uit: onvoldoende water in de put kan problemen opleveren.

Wanneer een put in verbinding staat met het riool, is er een mechanisme dat ervoor zorgt dat het rioollucht niet uit de put kan ontsnappen. Dat heet een waterslot, ook wel een zwanenhals, U-bocht, of een andere benaming. De werking is simpel: door een laagje water op te vangen in de bocht, wordt de rioollucht van de buitenlucht gescheiden en ontsnapt er geen stank.

Ook in het geval van een putje in de tuin dat niet op het riool is aangesloten heeft baat bij een laagje water. Met het vocht komt er ook viezigheid mee de put in. Dat wordt onderop opgevangen en kan gaan stinken. Wanneer er voldoende water in de put is opgevangen, komt dat niet door het water heen en kan de stank niet naar buiten ontsnappen.

De oplossing is gelukkig heel eenvoudig: de put goed doorspoelen met een flinke hoeveelheid water. Eventueel een scheutje bleekmiddel of biologische ontstopper is van harte aan te raden. Niet zozeer omdat er een verstopping is, maar meer om het putje en eventueel de leiding goed schoon te maken.

Putje is verstopt en gaat stinken

Heb je last van een stinkend putje buiten en denk je dat dat komt vanwege een verstopping? Dan is dat heel goed mogelijk.

Er kan immers allerlei klein afval en viezigheid met het water mee het buitenputje in stromen. Zeker een putje dat zich buiten bevindt kan hier regelmatig last van hebben omdat je te maken hebt met bladeren, takjes en ander tuinafval dat mee kan stromen.

Aan hetgeen de verstopping veroorzaakt kunnen allerlei bacteriën en schimmels terechtkomen die zich gaan vermenigvuldigen. Die bacteriën en schimmels zijn dan ook de echte veroorzakers van de stank in het putje. En het hoeft hiervoor zeker niet zo te zijn dat het water helemaal niet meer doorloopt. Zelfs een kleine verstopping is voldoende om een stankprobleem te veroorzaken.

Maar hoe los je dit dan op? Begin altijd met kijken of je met de hand al wat veel weg kan krijgen. Of dat mogelijk is, is afhankelijk van het putje buiten. Vervolgens kan je kijken of je met een onschadelijk middel zoals soda of azijn de verstopping weg kan krijgen.

Als laatste redmiddel kan een ontstopper helpen, maar zeker voor een putje buitenshuis raad ik aan om een biologische ontstopper te kiezen. Deze doen vaak niet af aan de meer chemische varianten. Klik hier om het aanbod aan ontstoppers op bol.com te bekijken, of ga direct voor dit natuurlijk en zeer geschikt middel:

Bacterie- of schimmelgroei

Meestal is de oorzaak van stank bacterie- of schimmelgroei. en dat is in principe ook het geval bij de voorbeelden hierboven. Maar in die gevallen is een duidelijke oorzaak en een duidelijke oplossing denkbaar. Soms is dat echter niet het geval en dan moet je iets anders proberen.

  • Zorg er als eerste voor dat de omgeving van het putje vrij is. Er mag niets op of omheen staan dat de vrije doorloop van water hindert.
  • Spoel de put goed door met een flinke hoeveelheid water. Een paar liter kokend water kan ook zeker geen water.
  • Probeer vervolgens een mengsel van bakingsoda en azijn. Heeft dat geholpen?
  • Ten slotte kan je de put zelf en de omgeving van de put met een flinke hoeveelheid chloor en water goed hygiënisch schoon maken.
Bacterie- of schimmelgroei

Mijn oplossing met soda

Zelf had ik vroeger buiten in de tuin ook een putje dat regelmatig stonk. Ik had van alles geprobeerd om er vanaf te komen, maar zonder veel succes. Ik kreeg toen de tip om soda te gebruiken, gewoon regulier kristalsoda.

Door een keer in de maand het putje met kristal soda te reinigen, heb ik nooit meer last van stank in de tuin gehad. Zelfs niet tijdens een droge periode in de zomer.

Ik deed toen het volgende: ik goot eerst een volle waterkoker aan bloedheet water in het putje. Vervolgens deed ik er een scheutje sodakristallen in (een half tot een heel kopje) en liet dat even inwerken. Een halfuurtje later spoelde ik het na met water. Voor mij een effectieve, goedkope en gemakkelijke oplossing!

Hopelijk heb je hier iets aan! Voor een goede kristal soda kan je op bol.com terecht (klik hier) of ga direct voor deze:

Mijn oplossing met soda

Ervaringen met een stinkend putje buitenshuis

Heb jij ook weleens te maken gehad met een stinkend putje in de tuin? Weet je wat daarvan de oorzaak was? en wellicht nog belangrijker: wat heb je gedaan om er vanaf te komen!

Deel jouw tips en ervaringen hieronder in de reacties om anderen met soortgelijke problemen te helpen. Van elkaars ervaringen leren we immers het meest.

Ook wanneer je een vraag hebt over het verhelpen van een stinkend putje in de tuin, kan je hieronder je vraag kwijt. Ik help je graag!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie