Een stinkend leren horlogebandje opfrissen: uitgebreide schoonmaakgids

Deel dit bericht op Pinterest:

Een stinkend leren horlogebandje opfrissen uitgebreide schoonmaakgids

We zouden nooit twee dagen achter elkaar hetzelfde ondergoed dragen of dezelfde T-shirt aan hebben. Maar dagelijks een horlogebandje om hebben, zien wij eigenlijk als iets heel gewoons.

Sommige mensen houden hun horloge zelfs tijdens het slapen of tijdens het sporten om.

Maar net als alle andere kledingstukken en accessoires die met ons ons lichaam in contact komen, kunnen ook leren horlogebandjes vies worden en gaan stinken.

Een leren horlogebandje komt dagelijks in contact met zweet, lichaamsolieen en viezigheid, maar veel tijd aan het schoonmaken van een horlogebandje doen we over het algemeen niet. Totdat het bandje gaat stinken.

Een leren horlogebandje is vrij poreus en is daardoor absorberend en over het algemeen een goede schuilplaats voor stank veroorzakende bacteriën.

Wie dagelijks een leren horlogebandje draagt en deze niet op de juiste wijze schoon maakt en onderhoudt, komt er na verloop van tijd achter dat het bandje kan gaan stinken.

In dit artikel lees je precies wat je moet doen wanneer je horloge band gaat stinken en wat je kan doen om dat te voorkomen. Lees maar snel verder!

Pinterest Een stinkend leren horlogebandje opfrissen uitgebreide schoonmaakgids

Hoe maak je een stinkende leren horlogebandje schoon?

Een liefhebber van horloges heeft er wellicht meerdere en kan iedere dag een ander horloge omdoen, maar dat is een luxe die niet iedereen heeft.


Heb je net als ik maar een horloge, of heb je een lievelings horloge die je dagelijks om hebt, dan zal je op den duur met een vies en stinkend horlogebandje te maken krijgen.


Vooral bij leer is dat vrij snel het geval. Leren horlogebandjes zijn stukken vatbaarder voor stank en nare geurtjes dan horlogebandjes van kunststof.


Aan de hand van onderstaande werkwijze, vertel ik je stapsgewijs hoe je een leren horlogebandje zo schoon kan maken dat je van stank geen last meer zal hebben.

Stap voor stap een leren horlogebandje schoonmaken

Stap 1: Maak zo mogelijk het leren horlogebandje los van het uurwerk en veeg het bandje met een schone en droge microvezel doek goed schoon.

Stap 2: Breng een beetje lederzeep aan op het bandje en masseer deze in met een microvezel doek. Hiermee reinig je het leer, verwijder je vuil en ontdoet het bandje van nare geurtjes.

Stap 3: Met een schone doek veeg je het restant van de lederreiniger van het horlogebandje en laat je deze aan de lucht drogen. Dat doe je het liefst een nachtje, maar op zijn minst is enkele uren aan te raden.

Let wel, het niet goed laten drogen van een leren horlogebandje werkt stank juist in de hand.

Stap 4: Eventueel kan je achteraf het leren horlogebandje nog polijsten of poetsen wanneer je een daarvoor bestemd zacht borsteltje hebt.

Wie deze 4 eenvoudige stappen volgt, tovert zijn stinkende leren horlogebandje om tot een schoon en frisse band dat er weer als nieuw uitziet.

Zoek je een goede reiniging product voor je horlogebandje? Klik hier voor het aanbod op bol.com of kies onderstaand borsteltje dat geschikt is voor jouw horloge:

Stap voor stap een leren horlogebandje schoonmaken

Mag je een leren horlogebandje wel schoonmaken?

Je mag een leren horlogebandje niet alleen schoonmaken, dat moet zelfs. Doe je dat niet, dan zal het zure zweet en de bacteriën die op je huis leven het bandje na verloop van tijd aantasten met vervaging, schade en stank tot gevolg.

Door het regelmatig op de juiste wijze schoonmaken van je leren horlogeband, kan je dit alles eenvoudig voorkomen. Heb je meerdere mooie horloges? Wissel dan regelmatig af!

Hoe voorkom je dat een leren horlogebandje gaat stinken?

Het allereerste advies dat ik je kan geven om het stinken van je leren horlogebandje te voorkomen is door deze selectief te dragen. Soms is een rubber, kunststof of nylon horlogeband simpelweg meer geschikt.

Ga je sporten, vissen, fietsen, of iets dergelijks? Kies dan niet een horloge met leren band.

Datzelfde advies geldt voor temperatuur: een leren horlogeband is niet geschikt in warm weer, de discotheek of andere warme ruimtes.

Mogen leren horlogebandjes nat worden?

Liever niet. Vocht kan voor uitdroging van het leer zorgen en voor vervaging van de kleur. Nee, het bandje zal niet direct stuk gaan wanneer het nat wordt, maar wie een leren bandje langer mee wil laten gaan doet er goed aan deze niet nat te laten worden.

Wordt je leren bandje toch nat, dan maak deze het beste zo snel mogelijk droog en vet je het in met een daarvoor bestemd middel.

Vocht (en ook warmte!) is een ideale omgeving voor stank veroorzakende bacteriën, wees deze te slim af door je leren horlogeband niet nat te laten worden.

Tip: Gebruik een goede leerverzorger voor je horlogebandje! Klik hier voor het aanbod op bol.com of kies onderstaande topper om je horlogebandje tegen vocht en viezigheid te beschermen:

5 belangrijke tips om te voorkomen dat je leren horlogebandje gaat stinken

  1. Zorg ervoor dat het leer van je horlogeband niet nat wordt.
  2. Besteed bij het schoonmaken van je horlogeband juist meer aandacht aan de zijde die met jouw huid in aanraking komt.
  3.  Een horlogeband dat uitgedroogd is of gaat scheuren moet snel worden vervangen.
  4. Hou je horloge niet aan tijdens het sporten, slapen of douchen. Ook niet wanneer je horloge zogenaamd waterdicht is.
  5. Maak je horloge ten minste een keer per maand schoon wanneer je de horloge regelmatig draagt.
5 belangrijke tips om te voorkomen dat je leren horlogebandje gaat stinken.

Heb jij ervaringen met een stinkend leren horlogeband?

Wie zijn horloge en de band goed verzorgt, kan heel lang van een mooie horloge genieten.

Leren horlogebanden vergen nu eenmaal enige verzorging en kunnen kwetsbaar zijn wanneer dat niet op de juiste manier wordt gedaan.

Wie de adviezen in dit artikel opvolgt, kan verzekerd zijn van een langdurig mooie en fris ruikende horloge.

Heb jij weleens last gehad van een stinkend leren horlogebandje? Wat heb je toen gedaan om van de geur af te komen? Heb je daar een bijzonder middel voor gebruikt?

Met jouw tips kan je anderen helpen. Deel jouw tips en ervaringen hieronder in de reacties. Heb je juist vragen over het schoonmaken of verwijderen van stank, dan kan je die ook hieronder kwijt. Ik doe mijn best om op alle berichtjes te reageren.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie