7 Beste manieren om een vieze geur uit leer te verwijderen

Deel dit bericht op Pinterest:

7 Beste manieren om een vieze geur uit leer te verwijderen (1)

Leer is een veel voorkomende stof voor onder andere kleding en bekleding van banken en autostoelen. Het is een klassiek en tijdloze look die de meeste mensen zeker kunnen waarderen.

Hoewel leer best makkelijk is om schoon te houden, heeft het wel de nare eigenschap dat het vrij makkelijk vieze geurtjes uit de omgeving opneemt.

Dat is dan ook de reden dan leer makkelijk naar sigaretten, eten, zweet of andere geuren kan ruiken. Het verwijderen van een vieze geur gaat helaas niet even makkelijk als het schoonmaken van andere ongelukjes.

Gelukkig zij er voldoende goede mogelijkheden om een vieze geur uit leer te verwijderen.

7 Beste manieren om een vieze geur uit leer te verwijderen

5 methoden tegen een vieze geur in leer

Er zijn meerdere methoden waarmee je een viez geur uit leer kunt verwijderen. Het fijne daaraan is dat als het ene niet voor je werkt, je een andere kunt kiezen.

Onderstaande methoden zijn allemaal veilig voor je leer en lederen spullen, of het nu om een leren bank gaat of om een riem van leer. Geen zorgen. Pas er een of enkele toe totdat je van de vieze geur af bent.

 

Methode 1: Hou leer altijd schoon

Het spreekt misschien voor zich, maar alle viezigheid dat zich op het leer bevindt, draagt bij aan de nare geur. Of het nu wat stof, etensresten of zelfs schimmel is, goed voor de geur van je leer is het niet.

Het is dan ook altijd belangrijk om je leren spullen altijd goed schoon te houden. Dat kan met water en een doekje, maar ook met een daarvoor bestemde schoonmaakmiddel.

Wanneer je je leer netjes schoon houdt, merk je al direct een flink verschil in de lucht dat het met zich mee brengt.

Tip: Het schoonmaken van leer doe je het best met een middel op basis van bijenwas. Klik hier om het aanbod aan leer reinigers op bol.com te bekijken of ga direct over onderstaand middel van bijenwas met uitstekende recensies:

Methode 2: Wikkel leer in een oude krant

Deze methode werkt eigenlijk alleen voor de wat kleinere voorwerpen, zoals leren riemen, leren tassen, leren jassen of andere zaken van een soortgelijk formaat.

De werkwijze is simpel: neem wat oude kranten en wikkel deze helemaal om het leer heen. Je kunt zelfs wat plakband gebruiken om er een mooi pakketje van te maken.

Vervolgens laat je het krantenpakketje met je leer erin ongeveer 24 uur staan. De volgende dag kan je het weer uitpakken en zal je merken dat de vieze geur niet langer in het leer zit, maar in de krant.

De krant gooi je vervolgens weg. Dit is een eenvoudige manier om zonder te boenen of moeilijk te doen om van nare geurtjes in leer af te komen.

Deze methode werkt omdat krantenpapier vele malen meer poreus en absorberender is dan leer en trekt de stank als het ware uit het leer en zo de krant in.

Methode 3: Maak leer schoon met azijn

Azijn is niet alleen geurabsorberend, maar is vanwege de zuurtegraad van azijn in staat om bacteriën, virussen en andere stankverwekkers in en op het leer te doden.

Azijn is niet schadelijk voor leer en ook de geur van azijn zal niet in je leer blijven hangen. Dit goedkope middel is dan ook zeer geschikt om vieze geurtjes uit leer te verwijderen.

Je kunt het azijn op twee verschillende manieren gebruiken: onverdund op een doekje of verdund in een spuitfles.

Het onverdund aanbrengen van azijn werkt uiteraard het sterkst tegen de stank. Je brengt het simpelweg aan op een doek en neemt daar de bank, het kledingstuk of ander object mee af. Spoel na met voldoende water en laat het aan de lucht drogen.

Vieze geurtjes verwijderen kan ook met behulp van een azijnoplossing in een spuitfles: doe gelijke delen water en azijn in een spuitfles en je hebt een zelfgemaakte schoonmaakmiddel voor leer dat ontzettend goed is tegen stank!

Methode 3 Maak leer schoon met azijn

Methode 4: Neutraliseer nare geurtjes met bakingsoda

Bakingsoda is een van de beste manieren om nare geurtjes te verwijderen of te voorkomen. Bakingsoda, ook wel natriumbicarbonaat genoemd, absorbeert nare geurtjes. Ook bakingsoda kan leer helemaal geen kwaad en is dus veilig in gebruik.

Ook het gebruik van bakingsoda om vieze geurtjes in leer te verwijderen is erg eenvoudig: strooi een flinke hoeveelheid op, in en over het schoon te maken object in kwestie en laat het een avondje intrekken.

De volgende dag kan je met de stofzuiger de bakingsoda weghalen of er even met een licht vochtig doekje overheen gaan. De stank zou nu uit je leer moeten zijn!

Bakingsoda proberen? Klik hier om het aanbod aan bakingsoda op bol.com te bekijken of ga direct voor het volgend bekend merk:

Methode 5: Schoonmaakmiddelen voor leer

Er zijn ontzettend veel speciaal ontwikkelde schoonmaakmiddelen voor leer. Deze leerreinigers zijn zo afgestemd dat ze zo goed mogelijk schoonmaken en daarbij veilig zijn voor het leer.

De meeste van dergelijke schoonmaakmiddelen verzorgen het leer en laten deze vrij van stank en nare geurtjes achter.

Ook zijn er speciale schoonmaakmiddelen voor bepaalde objecten op de markt, denk maar een schoonmaakmiddelen voor leren jassen, leren autobekleding, leren bankstellen en nog veel meer.

Goed drogen houd je leer stank-vrij

Je kunt nog zo je best doen om heer leer schoon te houden, maar daar houdt het eigenlijk niet bij op. Al is het leer nog zo schoon, vocht is een veel voorkomende oorzaak van stank.

Heb je last van een hoge luchtvochtigheid in huis, dan doe je er goed aan voor wat frisse lucht te zorgen. Laat je water of ander drinken op je leren spullen vallen, dan moet je dat direct afnemen.

Ook wanneer je net je leren spullen hebt schoongemaakt is het belangrijk om die goed te laten drogen voordat je het in gebruik neemt.

Vocht is een perfecte broedplaats voor bacteriën, die op hun beurt weer stank veroorzaken. Door je leer goed schoon en droog te houden, voorkom je stank en nare geurtjes in je leer.

Trouwens, het drogen doe je het beste aan de lucht en liever niet met een föhn of ander hulpmiddel!

Frisse lucht is van belang tegen nare geurtjes

Frisse lucht en een goede ventilatie zijn belangrijk om nare geurtjes in leer te voorkomen en reeds bestaande stank eruit te krijgen.

Is het mogelijk om het leer in kwestie buiten te zetten, dan is dat natuurlijk het allerbeste. Vermijdt daarbij wel direct zonlicht en neerslag.

Dit advies geldt natuurlijk des te meer wanneer je het leer net schoongemaakt hebt.

Goed drogen houdt je leer stank-vrij

Jouw ervaringen met het verwijderen van stank in leren

Hebben deze tips jouw geholpen om van de vieze luchtjes in je leer af te komen? Of heb je juist een andere tip of methode om van stank in leer af te komen? Dan ben ik reuze benieuwd naar jouw ervaringen!

Laat hieronder in de reacties een berichtje achter en laat mij en de bezoekers van deze blog weten wat jou wel en niet geholpen heeft. Daar hebben we allen veel aan!

Heb je je juist nog vragen over het verwijderen van stank en nare geurtjes uit leer? Dan kan je je vraag onder dit artikel kwijt en mijn lezers of ik doen ons best om je verder te helpen!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie